Vaginal Fistel dreper og skader kvinner, hva kan vi gjøre med det? Er vi mordere?

 

Vaginal Fistel dreper og skader kvinner, hva kan vi gjøre med det?


Er vi mordere?

Siden de fleste av oss lar være å hjelpe de som trenger hjelpen vår, kan vi da kalles mordere? Eller er det medias feil?

Kvinner får fistel i vaginaen når de har en lang og vanskelig fødsel, og de dør ofte av det. Flere leger, jordmødre og en operasjon er alt som skal til, men de har ikke råd. Hvordan kan vi hjelpe? Skal vi tvinge media til å skrive om det? Leger uten grenser (MSF) hjalp over 1000 kvinner som led av skaden fistel i 2010. De er villig til å gjøre det igjen, bare nå med hjelp av deg.

 

Hva er vaginal fistel?I en lang og vanskelig fødsel som holder på i flere dager, kan kvinnen få en rift eller rifter fra skjeden til endetarmen, eller skjeden til urinrøret. I noen tilfeller skjer det med begge deler. Dette skjer av at fosterets hode presser mot bløtvevet. Det kommer ikke blod til og da revnes det opp når kvinnen fortsetter å p
resse. Siden det er kommet et hull ut fra skjeden, kommer det urin og/eller avføring inn. Lukkemuskelen blir svakere når dette skjer, og kan dermed ikke holde igjen det som kommer ut. Dette lager sterk og vond lukt og kvinnen mister kontroll over sin egen urin og avføring. Vaginale fistler kommer ikke bare av fødsel, men også grov voldtekt.

Tenåringsjenter som blir giftet bort av familien sin er eller blir grovt voldtatt, er ofte utsatt for å få vaginal fistel. I fleste tilfeller er underlivet til de unge jentene for lite og fosteret kommer seg dermed ikke ut. Ofte dør fosteret etter fødselen, eller blir dødfødt. Dette skaper bare enda mer lidelser for kvinnen.

Når såret er så åpnet, er det lett at det kommer hyppige infeksjoner og sår. Dette fører i verste fall til død. Om de ikke får operert igjen hullene må de leve med denne skaden resten av livet. Kvinnene blir også i mange tilfeller utstøtt av samfunnet og familiene sine. De blir mobbet og kalt ting som «ødelagte kvinner», og «Kvinner som ikke er kvinner mer». Mange av kvinnene som har vaginal fistel drikker og spiser så lite som mulig for å ikke lekke mer, men det ender bare opp med at de blir underernærte og dehydrerte. Dette øker sjansen for dødsfall ytterligere.

Hva kan vi gjøre?

Om vi gir beskjed til media om det som skjer rundt om i verden, vil de skrive om det og gjøre en forskjell? Tror media at vi er mer opptatt av å lage kaker eller å få en fin kropp? Er det slik at sykdommen Chagas er kjedelig, og at ingen vil kjøpe avisene eller se på tven om de har om det? For det er jo media som får oss til å vite om det er kommet en bombe i Oslo, voldtekter i Bergen eller demonstrasjoner i Egypt? Skal vi se på dette som deres ansvar, eller er det vi som må lete rundt på nettet for å prøve finne noe vi kan hjelpe verden med? Norge er et land som gir mye, så lenge de får beskjed om de som trenger hjelpen deres. Da Amnesty gikk på tv, var Norges befolkning klare til å gi en god dose med penger. De ventet på bøssebærere og ringte inn. Til slutt fikk TV-aksjonen inn over 200 millioner kroner. Det er en god del penger. Tenk hvor mye mer vi kan gi om de sier ifra om for eksempel Chagas, meslinger og vaginale fistler?Leger uten grenser gir kvinner med fistler gratis operasjon. I 2010 hjalp de over 1000 kvinner, men det er ennå to millioner som fortsatt har det. Det øker også med så mange som 50- til 100 000 flere hvert år. Operasjonen koster over 2 000 norske kroner, men det har ikke kvinnene i u-land råd til. Siden helsehjelpen i Norge er så god, trenger man nesten ikke bekymre seg noe i det hele tatt om man får det.

I den Sentralafrikanske republikk, finnes det bare 300 leger. Dette er mindre leger enn det det er i hele Bergen, men de er like mange mennesker som i hele Norge. Dette er en krise. Uerfarne leger, som ikke har spesialisert seg i fisteloperasjoner, gjør skaden til kvinnene enda verre enn det var.  Det er få leger fra u-land som han behandle kvinner med fistler.

Men du kan forandre det. For visste du at 50 prosent av Leger uten grenser ikke er leger eller andre fra helsepersonellet? Nei, de er faktisk andre nyttige ting som psykolog, bioingeniør og logistiker. De 50 andre prosentene er leger og sykepleiere. Det er viktig at akkurat du sjekker ut leger uten grensers side og ser hva du kan gjøre!

Problemet med vaginale fistler skulle aldri skulle skjedd, og det må gjøres noe. Men hva? Du kan spre kunnskapen om det, og la det bli en forandring. Ikke bare for deg, men for mange, mange andre også. To millioner, og kanskje fler!

- Færre dør, når flere vet.

 

- Dorthea, Selma, Marie Henrik

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Glemte kriser 2012

Glemte kriser 2012

15, Bergen

Velkommen til vår blogg! Vi er fire elever som vil informere om glemte kriser i verden. Målet vårt er å sette fokus på dette via media, for færre dør når flere vet! Vi kan kontaktes på: glemtekriser2012@hotmail.no

Kategorier

Arkiv

hits