Vaginale fistler

Over to millioner kvinner i utviklingsland lider av fistula, også kalt fistel, og mellom 50 000 og 100 000 nye kvinner får fistler hvert år.

En fistel oppstår når en kvinne har en lang og vanskelig fødsel, uten hjelp av lege eller jordmor. Skaden oppstår når barnets hode presses for lenge mot bløtvevet i bekkenet til moren. Blodtilførselen til vevet stopper og mangelen på blod gjør at vevet dør. Dette skaper et hull mellom skjeden og endetarmen, eller mellom skjeden og urinrøret. Noen ganger begge deler. Dette fører til en ufrivillig lekkasje av urin og avføring. I tillegg er barnet ofte dødfødt og det er også stor sannsynlighet for at kvinnen kan dø under fødselen.

Alle som ikke har god tilgang til fødselshjelp risikere å få denne skaden, men tenåringsjenter er spessielt utsatt, fordi kroppene deres er for små til å føde barn. Underærnering gir også økt fare for fistler.

 

 

Kvinner som lider av fistler blir ofte utstøtt fra samfunnet og forlatt av mannen sin. De blir ofte kalt "ødelagte kvinner", eller "kvinner som ikke er kvinner mer". Noen prøver å drikke så lite som mulig for å prøve dempe lekkasjen, men ender opp med å bli underernært og dehydrert. Sår, hyppige infeksjoner og nyresykdommer kan også oppstå  og i verste fall kan det føre til døden. 

Heldigvis finnes det håp. Oprasjonen man kan få er veldig enkel, men problemet er at det er så ekstremt stor mangel på helsetjeneste eller leger som kan operere denne skaden. Oprasjonen kan ta 30 minutter til et par timer. Men i kompliserte tilfeller, kan kvinnen trenge å operer flere ganger for å bli frisk igjen. Dessverre kan en fistel-oprasjon så mye som koste 450 dollar noe som tilsvarer omkring 2 500 norske kroner, noe de aller fleste kvinner i u-land ikke har råd til. Derfor blir konsekvensene at mange kvinner må leve med fistler livet ut.

Hva gjør Leger Uten Grenser?

Leger Uten Grenser behandler vaginale fistler i Den demokratiske republikken Kongo, Den sentralafrikanske republikk, Burundi, Tsjad og Nigeria. I 2010 behandlet hjelpeorganisasjonen rundt 1000 kvinner for vaginale fistler. De gir fødselshjelp i over 30 land, og hjalp til ved rundt 200 000 fødsler.

Hver og en av oss har et ansvar. Du kan hjelpe kvinnene som er rammet av fistler ved å spre kunnskap om tilstanden. For færre dør når flere vet!

Vi valgte å ikke poste bilder av vaginale fistler, fordi de kan være for sterke for enkelte.

Hadde DU hørt om fistler før?

-Selma, Dorthea, Marie og Henrik

11 kommentarer

somjegliker

26.09.2012 kl.16:14

Takk for at dere minner oss på de store problemene i verden.. GRØSSER! Stå på!!

Help us help people

26.09.2012 kl.20:24

Veldig bra. sykt fælt, men det er viktig at folk får vite det og at det ikke bare går i glemme boken. forsett sånn spre budskapet

<3 marikan

26.09.2012 kl.20:25

Huff, hadde faktisk ikke hørt om det! Liker bloggen deres!

Estebani

27.09.2012 kl.06:06

Nix, hadde ikke hørt om det før =/ men nå vet jeg iallefall om det :)

*Føle på tide å donere inne på leger uten grensers hjemmeside*

Janne, kommenterer tilbake

27.09.2012 kl.09:32

hadde ikke hørt om det før :/

Glemte kriser 2012

27.09.2012 kl.10:39

marikan: Tusen takk! Håper du vil fortsette å følge oss!

storbyhuldra

27.09.2012 kl.12:01

Godt å se at flere engasjerer seg! Jeg jobbet for Leger Uten Grenser denne sommeren faktisk! :) Som verver, kjempegøy!

Håper mediene snart innser at vi heller vil lese om humanitære kriser enn hva Tone Damli spiser til middag .... og ikke minst at disse krisene får mer oppmerksomhet i media vil føre til at flere hjelpeapperater strømmer på!

Stå på! =)

Glemte kriser 2012

27.09.2012 kl.12:14

storbyhuldra: Ja, vi helt enige! Mediene må sette mer fokus på dette, for nordmenn bryr seg faktisk! Færre dør når flere vet.
Tusen takk! Det skal vi, og vi håper du vil fortsette å følge bloggen.

Sunny

27.09.2012 kl.15:18

Hei der.

Utrolig BRA blogg og gode temaer. Dere har selvsagt heeelt rett. Vi glemmer for lett. Denne bloggen skal jeg følge og dele på facebook slik at andre kan se hvor flinke dere er til å få oss til å huske. Fortsett dette gode arbeid! Klem fra Sunny

Glemte kriser 2012

27.09.2012 kl.15:36

Sunny: Tusen takk hvis du gjør det! Det hadde vært til kjempe stor hjelp, for færre dør når flere vet!

krise

12.10.2012 kl.14:10

Veldig bra å sette fokus på dette. Det er jo ikke bare et problem hos kvinner som har født, men hos småjenter som har blitt brutalt voldtatt i krigssoner. Det var gjennom dinastiftelsen jeg hørte om fistler første gang. Dina var bare 2- to - år da hun ble voldtatt. Uansett grunn til fistlene. Disse kvinnene lider utrolig på flere plan. FLOTT at dere gjør dette mer kjent! Stå på_!

Skriv en ny kommentar

Glemte kriser 2012

Glemte kriser 2012

15, Bergen

Velkommen til vår blogg! Vi er fire elever som vil informere om glemte kriser i verden. Målet vårt er å sette fokus på dette via media, for færre dør når flere vet! Vi kan kontaktes på: glemtekriser2012@hotmail.no

Kategorier

Arkiv

hits